Diamant is zonder twijfel de meest populaire edelstenen ter wereld. Het wordt al jaren gezien als de edelsteen ter symbolisatie van 'eeuwige liefde' (wat hiermee wordt bedoeld, is ons ook onduidelijk...)

Toch hoor je tegenwoordig steeds meer over veel betaalbaardere en ethischere alternatieven, zoals bijvoorbeeld moissanite. En ja, zelfs voor de zeer romantische gebaren, zoals verlovings- en trouwringen, kiezen steeds meer geliefden voor een diamant alternatief.

Hoewel moissanite met het blote oog vrijwel niet te onderscheiden is van diamant, zijn ze echter wel opgebouwd van compleet verschillende grondstoffen. Juist hierom is moissanite zo interessant.

Maar terwijl beide stenen zo veel op elkaar lijken, is diamant wel gemiddeld 200 × zo duur als moissanite.

Waar zit het hem in dan? Hebben we al die tijd veel te veel voor diamant betaald? Het antwoord zal je verbazen…

Moissanite vs. diamant:

Prijs

Wellicht is prijs het grootste verschil van moissanite ten opzichte van diamant.

Diamanten zijn relatief gesproken ontzettend duur. Voor een perfect geslepen diamant van 1 karaat ben je al gauw € 10.000 - € 15.000 kwijt.

Ondertussen kost een 1 karaat moissanite van uitstekende kwaliteit je niet meer dan € 200...

Dat is een prijsverschil van 5000% tot 7500%!

Je zou denken dat het prijsverschil te maken heeft met een verschil in kwaliteit. Niks is echter minder waar. Het is zelfs zo dat een gemiddelde diamant middelmatig geslepen is met bovendien vele imperfecties (oneffenheden).

Een moissanite van tegenwoordig is daarentegen vrijwel altijd van uitstekende kwaliteit in zowel slijpvorm, kleur en offenheden. Dit komt omdat alle commercieel verkrijgbare moissanites in het lab zijn gekweekt. Hierdoor kunnen we onder perfecte omstandigheden de ideale edelsteen kweken.

Het is zelfs zo dat de verschillen tussen diamant en moissanite vaak door experts (juweliers en goudsmids) amper tot niet te zien is! [1]

Hardheid en duurzaamheid

De hardheid van mineralen wordt gemeten op de hardheidsschaal van Mohs. Diamant staat op nummer één met een score van 10, maar moissanite volgt diamant op de voet met een score van maarliefst 9,25 tot 9,5. Dit maakt moissanite de tweede hardste edelsteen ter wereld (na diamant). [2]

Met andere woorden, moissanite en diamant zijn beide extreem hard. Alleen een diamant of andere moissanite kan een moissanite steen bekrassen.

In de praktijk merk je dus absoluut geen verschil tussen de hardheid van moissanite en diamant. Moissanite gaat net zo lang mee en blijft net zo lang mooi als een diamant. Het wordt na verloop van tijd niet dof (zoals zirkonium) en blijft zijn schittering behouden.

Moissanite is dus net zo geschikt om jouw 'eeuwige liefde' aan hem of haar te tonen (...)

Schittering en straalbreking

Diamanten hebben een enorme straalbreking (ook wel dispersie of schittering genoemd).

Een perfect geslepen diamant breekt het licht in banen die alle kanten op fonkelen. Deze schittering is wat een diamant zo mooi en gewild maakt. Maar ook moissanite heeft een sterke schittering!

Het is zelfs zo dat moissanite meer schittert dan diamant.

Het straalbrekingsvermogen van mineralen wordt gemeten aan de hand van de zogeheten brekingsindex, waarbij diamant een 2.42 scoort, terwijl moissanite maar liefst 2.65! [3]

Moissanite schittert dus meer dan diamant. Toch betekent dit niet dat je veel verschil zult zien tussen de twee.

Sterker nog, uit een onderzoek van de Gemological Institute of America [2] werd in 1997 al bevonden dat je met het blote oog haast geen verschil kunt zien tussen een diamant van hoge kwaliteit en een 'simpele' moissanite.

Het enige verschil wat merkbaar is, is een ietwat fellere en meer aanwezige weerkaatsing van het licht bij moissanite. En deze schittering is precies wat een diamant voor vele zo kostbaar maakt...

Kleur

Het is haast onmogelijk om een kleurverschil te zien tussen kleurloze diamanten en moissanite stenen.

Hoewel beide edelstenen in allerlei verschillende kleuren te koop zijn, zijn de kleurloze varianten typisch het meest gewild. Kleurloze diamanten zijn echter ontzettend duur, waardoor de meeste mensen toch voor een diamant met bruine of donkere waas kiezen.

Vrijwel alle verkrijgbare moissanite stenen bevatten daarentegen nul onzuiverheden of verkleuringen (tenzij je deze juist wil, wegens de meer 'vintage' look).

Dit komt omdat moissanite van nature extreem zeldzaam is, en dus alle commercieel verkrijgbare moissanite onder gecontroleerde omstandigheden is gekweekt in laboratoria.

Ethiek

Eén van de manieren waarop moissanite aanzienlijk verschilt met diamant is vanuit ethisch perspectief.

De diamantenhandel ligt al tientallen jaren onder vuur door zijn typisch onethische praktijken.

Als sinds de jaren 90 worden in Africa diamanten verhandeld door rebellengroeperingen, waardoor hun dominantie, oorlogen en vaak onmenselijke acties worden gefinancierd.

Het leed en geweld dat dit met zich meebracht, veroorzaakte de bekende term die we inmiddels allemaal wel kennen: bloeddiamanten, ook wel conflictdiamanten genoemd.

De Verenigde Naties zette toen het Kimberly Process op. Dit was een manier om te controleren of diamanten op een rechtmatige manier gewonnen waren.

Maar verschillende mensenrechtenorganisaties merken op dat er weinig is veranderd in de situatie. [4]

Bovendien zorgt de diamantwinning in o.a. Afrikaanse landen nog steeds voor onveilige werkomstandigheden, racisme en een verwoestende impact op de omliggende natuur.

Het lijkt onmogelijk om bloeddiamanten volledig de wereld uit te helpen. Daarom is het volgens vele van belang dat zo veel mogelijk mensen beginnen te kiezen voor alternatieven die wél ethisch zijn, zoals moissanite, zirkonium, of witte saffier. 

Veelgestelde vragen

Is het acceptabel om een moissanite verlovingsring te kopen in plaats van diamant?

Het klinkt wellicht gek op eerste gezicht, maar bij nader overweging geven de meeste stellen zelfs de voorkeur voor een moissanite verlovingsring.

De reden? Moissanite is veel betaalbaarder, net zo mooi (zo niet mooier) als diamant, en bovendien is moissanite de veel ethischere keuze vanwege de ‘bloed diamant’ situatie in Africa.

Bespaar jezelf dus duizenden euro’s door een moissanite verlovingsring i.p.v. diamant te kopen, en investeer je extra budget, bijvoorbeeld in je huwelijksreis of bruiloft!

Waarom is diamant veel duurder dan moissanite?

Je zou denken dat de hoge prijs van diamant te maken heeft met de schaarste van de edelsteen. Dit is echter onjuist. Alleen al in 2019 werd wereldwijd maar liefst 142 miljoen karaat diamant gemijnd. [5]

Het idee van schaarste werd namelijk gecreëerd door Britse handelaren die in de jaren 40 een kartel oprichtten om een monopolie te krijgen over de diamantenhandel. Dit bedrijf bestaat nog steeds en heet tegenwoordig De Beers. [6]

De Beers begon die tijd met een slimme marketingcampagne. Volgens vele zelfs ‘s werelds meest succesvolle marketingcampagne ooit bedacht.

Met de slogan “Diamonds are forever”, creëerde De Beers het sentiment dat diamanten symbool stonden voor ‘eeuwigdurende liefde’ en daarmee onmisbaar waren bij elke verloving.

En door het monopolie dat het bedrijf tot de dag van vandaag heeft, kunnen zij de prijs van diamanten bepalen. [7]

Geloof het of niet, maar niet kwaliteit of schaarste maakt diamanten dus duurder dan moissanite en andere mineralen. Extreem goede marketing. Dat is het antwoord.

Hoe wordt moissanite gemaakt?

Moissanite is een mineraal die van nature voorkomt. Het is echter ontzettend zeldzaam en te klein om te bewerken. Daarom wordt commercieel verkrijgbare moissanite in laboratoria gekweekt.

Silicium en koolstof worden door een complex proces tot een fonkelende edelsteen gevormd. Dit wordt gedaan door de twee grondstoffen bloot te stellen aan hitte en een zeer hoge druk. Hierdoor verdampen de grondstoffen en mengen ze met elkaar. Uiteindelijk koelt het geheel af en ontstaat er een ruwe moissanite steen.

Op dit moment kan het mineraal worden geslepen tot een sublieme edelsteen.

Waar kan ik moissanite kopen?

Moissanite is nog niet zo goed beschikbaar als diamant. Vooral in juwelierszaken zul je moissanite niet tegenkomen. Wij zijn echter gespecialiseerd in de verkoop van Moissanite. Zie onze winkelpagina voor al onze moissanite producten!

Bronnen

[1] Donald Clark, CSM IMG. “Distinguishing Diamonds: Educating Your Eyes” – International Gem Society.

[2] Dr. Kurt Nassau, Dr. James E. Shigley, Shane F. McClure & Shane Elen. “Synthetic Moissanite: A New Diamond Substitute” – Gemological Institute of America

[3] “Diamond” – Encyclopaedia Britannica

[4] Ivona Josipovic. “Conflict Diamonds: Not so clear-cut” – Harvard International Review

[5] Diamond industry - statistics & facts

[6] “Blood Diamond” - Encyclopaedia Britannica

[7] Uri Friedmand. “How an Ad Campaign Invented the Diamond Engagement Ring” – The Atlantic