Moissanite is een natuurlijk vormende mineraal, net zoals diamant, smaragd of robijn. 

Henri Moissan – Bron: Wikipedia

Het is als eerste ontdekt in 1893 door de Franse wetenschapper Henri Moissan (aldus de naam ‘moissanite’) en is van nature ontzettend zeldzaam (vele malen zeldzamer dan diamant).

Eenmaal geslepen lijkt moissanite sprekend veel op diamant. Alleen een kenner kan de twee van elkaar onderscheiden. Moissanite is echter een edelsteen op zichzelf met een compleet andere samenstelling dan diamant.

Moissanite en diamant worden intussen wel vaak met elkaar vergeleken. Dat komt omdat steeds meer mensen moissanite kiezen als een alternatief voor diamant. Denk bijvoorbeeld aan een moissanite verlovingsring in plaats van een diamanten verlovingsring.

Waarom kiezen steeds meer mensen voor een moissanite verlovingsring?

Moissanite is met het blote oog vrijwel niet te onderscheiden van diamant. Alleen een kenner ziet het verschil. Er zijn daarentegen wel andere sterke verschillen die ieder moissanite een aantrekkelijke keuze maken:

Prijs

Prijs speelt een enorme rol bij het kiezen tussen moissanite of diamant. Want waarbij je voor een perfect geslepen 1 karaat diamant tot wel €10.000,- kwijt kunt zijn, kost eenzelfde perfect geslepen moissanite niet meer dan 100 euro. Dat is een prijsverschil van 99%!

Schittering en kleur

Je zou door het grote prijsverschil kunnen denken dat moissanite minder mooi is dan diamant. Niks is echter minder waar! Het is zelfs zo dat veel mensen de schittering van moissanite mooier vinden dan die van diamant. Dat komt omdat moissanite meer schittert en ook meer vuur (kleur) weerkaatst.

Wanneer je bijvoorbeeld een diamanten ring zij aan zij vergelijkt met een moissanite ring, valt het meteen op dat de moissanite ring meer schittert en ook meer kleuren weerkaatst. Het verschil is intussen wel subtiel, waardoor het op het naakte oog nog steeds sprekend op een diamant lijkt.

Hardheid

Moissanite is daarnaast ook vrijwel net zo hard als diamant. Want terwijl diamant een 10 is op de schaal van Mohs (de schaal om hardheid te meten), is moissanite tussen de 9.25 en 9.5. Dat maakt moissanite de tweede hardste edelsteen ter wereld (op diamant na)!

Je hoeft je dus absoluut geen zorgen te maken over de levensduur van moissanite. Het heeft een zeer hoge hardheid en is zeer krasbestendig, net zoals diamant. Het is bijvoorbeeld harder dan saffier, smaragd en topaas, welke ieder ook al eeuwen worden gebruikt in sieraden.

Ethiek

Een grote reden dat steeds meer mensen kiezen voor moissanite is dat het simpelweg de ethischere keuze is.

Wanneer je een natuurlijke diamant koopt, kun je niet verifiëren:

  • Waar deze is gedolven;
  • Onder welke omstandigheden deze is gemijnd;
  • Of deze rebellengroeperingen financieel heeft ondersteunt (bloeddiamanten);
  • Wat het invloed op het klimaat en de natuurlijke omgeving is als gevolg van de diamantmijn;
  • Of de mijnwerkers wel een degelijk salaris hebben ontvangen.

De waarheid blijft dat nog steeds ontzettend veel conflicten, misbruik en leed bestaat rondom het winnen van diamant. Dat wordt natuurlijk niet verteld wanneer er wordt geshopt voor verlovingsringen of gouden oorknopjes bij een lokale juwelier, maar ondertussen loop je wel de kans een duistere industrie te ondersteunen.

Als moissanite zo fantastisch is, waarom is het dan niet veel populairder?

Moissanite is nog niet zo bekend omdat de productie en verkoop ervan tot en met 2016 gepatenteerd was door een Amerikaans bedrijf genaamd Charles and Colvard. Hierdoor had het bedrijf een monopolie op zowel de productie als de verkoop van moissanite.

Inmiddels is het iedereen toegestaan deze prachtige edelsteen te verkopen, en daardoor wordt de edelsteen in de laatste jaren pas bekend.

Wij verwachten dat op den duur moissanite populairder kan worden dan diamant, wegens de vele voordelen hierboven omschreven.

Hoe komt het dat moissanite veel betaalbaarder is dan diamant?

Gouden Moissanite Oorknopjes
Moissanite is gemiddeld 100 keer zo betaalbaar als diamant (letterlijk!) Dat komt omdat, hoewel het extreem zeldzaam is in de natuur, we het kunnen reproduceren in laboratoria.

Dit betekent dat je exact dezelfde edelsteen hebt als de ‘natuurlijke’ variant, alleen is deze in het lab gekweekt in plaats van onder de grond.

Diamant kunnen we tegenwoordig ook creëren in het lab (ook wel genoemd “lab made diamond”). Maar dit proces is alsnog veel arbeidsintensiever en het duurt overigens langer om een diamant te kweken. Hierdoor is ook een lab gekweekte diamant alsnog vele malen duurder dan moissanite.

Waarom schittert moissanite meer dan diamant?

Moissanite is uitzonderlijk briljant en zelfs 10% briljanter dan diamant! Dit komt omdat moissanite een hogere brekingsindex en dispersie heeft vergeleken diamant.

De brekingsindex van een edelsteen staat voor hoe veel licht wordt gereflecteerd (gebroken), terwijl de dispersie staat voor het licht wat op bepaalde golflengten door de edelsteen terug wordt reflecteert. Elke golflengte produceert daarin een specifieke kleur. Hoe meer golflengten, des te meer kleur in de reflectie.

Zonder de verschillen in golflengten zou je simpelweg een ‘dode’ edelsteen hebben die enkel licht reflecteert, maar verder geen kleur of schittering heeft. Dit is bijvoorbeeld te merken bij Zirkonia, wat zowel een lagere dispersie als brekingsindex heeft dan diamant.

Wanneer licht daarentegen over moissanite schijnt, zal deze dus niet alleen een breder kleurenspectrum produceren dan een diamant; het zal ook meer van dit kleurrijke licht terug reflecteren! Dit geeft moissanite zijn prachtige schittering en dispersie die niet te vergelijken valt met welke andere edelsteen dan ook.

We noemen moissanite dan ook niet voor niets ‘s werelds mooiste edelsteen.

Waar moet je op letten bij het kopen van moissanite?

Er zijn enkele zaken die belangrijk zijn bij het overwegen van een moissanite sieraad:

Kleur

Net zoals bij diamant is de kleur van de moissanite belangrijk. Diamanten hebben een kleurschaal van D tot en met Z, waarbij D volledig kleurloos is en Z extreem veel kleur bevat (dit zijn bruine of zwarte diamanten).

Over het algemeen geldt de regel, hoe dichter de kleur bij D, hoe waardevoller de diamant. Bij moissanite geldt deze regel ook. Echter, zijn de meeste moissanite stenen op de markt meestal D-E-F kleurloos. Dit betekent dat er geen kleur valt waar te nemen in de steen.

Het is dus wel belangrijk dat je hier op let wanneer je een moissanite sieraad aanschaft.

Alle moissanite sieraden bij My Moissanite zijn standaard D-E-F kleurloos, tenzij je van tevoren met ons contact hebt opgenomen. We kunnen namelijk ook gekleurde moissanite stenen leveren.

Slijpkwaliteit

Een perfect geslepen moissanite steen

Slijpkwaliteit is veruit de belangrijkste overweging wanneer je een diamant of moissanite koopt. Dat komt omdat de slijpkwaliteit bepaalt hoe goed het licht terug wordt gereflecteerd. Dit geeft moissanite en diamant zijn schittering.

Er bestaan 5 gradaties slijpkwaliteit:

  1. Uitstekend
  2. Heel goed
  3. Goed
  4. Matig
  5. Slecht

Hierin is het belangrijk, zeker wanneer het aankomt op moissanite, een uitstekende slijpkwaliteit te kiezen.

Wanneer je je moissanite sieraden bij My Moissanite koopt, ben je standaard verzekerd van een uitstekende slijpkwaliteit. Voor elke moissanite boven de 0.3 karaat krijg je ook standaard een GRA certificaat, waarin de slijpwaarden worden omschreven.

Helderheid

De helderheid of ‘insluitsels’ van een moissanite tonen de oneffenheden in de steen. Deze zijn over het algemeen alleen met een loep te zien, alleen hebben ze wel een effect op de reflectie van het licht (en dus de schoonheid).

Je wilt zo min mogelijk oneffenheden hebben. Meestal worden moissanite stenen vandaag de dag verkocht met zo goed als geen oneffenheden, maar het is alsnog belangrijk hierop te letten. Wanneer je shopt bij My Moissanite ben je gegarandeerd van een moissanite steen zonder oneffenheden.

Koop nu je perfecte moissanite sieraad bij My Moissanite!

Ben je ook overtuigd van deze fantastische edelsteen? Shop nu in onze winkel en ontdek de schittering van moissanite voor jezelf!