Het moment is eindelijk aangebroken om de perfecte sieraad uit te kiezen voor jezelf of je geliefde. Wellicht overweeg je een verlovingsring, oorbellen, een hanger…

Maar er zijn zoveel opties beschikbaar, van moissanite tot lab diamant tot zirkonia…

Eén ding is zeker: je wilt niet bijdragen aan de destructieve praktijken die vaak gepaard gaan met het dolven van diamanten.

Daarnaast doet het je pijn om alleen al te kijken naar de prijs van natuurlijk gedolven diamant…

Maak je geen zorgen, je bent op de juiste plek!

In dit artikel bieden wij een gedetailleerde vergelijking tussen moissanite en lab diamanten, waarbij we de fysieke en optische eigenschappen, duurzaamheid en ethische overwegingen in beschouwing nemen.

Met deze ultieme vergelijking willen we niet alleen de verschillen tussen deze opties in kaart brengen, maar ook de voordelen van elk van deze opties benadrukken.

Of het nu een verlovingsring is of een ander prachtig sieraad, er is zeker een keuze die aan jouw verwachtingen zal voldoen.

Wat is het verschil tussen Moissanite en lab diamanten?

Vuur en schittering

Moissanite en lab diamant zijn beide prachtige edelstenen, maar er zijn absoluut een aantal belangrijke verschillen.

Als het gaat om fysieke en optische eigenschappen, hebben beide een hoge brekingsindex en dispersie, waardoor ze een sprankelend en vurig uiterlijk hebben.

Moissanite heeft echter een hoger brekingsindex dan lab diamanten (2,69 versus 2,42), waardoor het er nog briljanter en sprankelender uitziet.

Beide kunnen kleurloos, met een gele ondertoon, of in abstracte kleuren, zoals roze en blauw, gekocht worden.

De meeste lab diamanten en moissaniten die tegenwoordig op de markt te vinden zijn, zijn echter kleurloos, vanwege de altijd grote vraag naar kleurloze diamanten.

Duurzaamheid

In termen van duurzaamheid zijn zowel moissanite als lab diamanten extreem harde mineralen. Ze zijn uiterst geschikt voor dagelijks gebruik, zoals bij bijvoorbeeld moissanite verlovingsringen.

Moissanite heeft een hardheid van 9,25 tot 9,5 op de schaal van Mohs, terwijl diamant een hardheid van 10 heeft. Dit betekent dat beide edelstenen ongelooflijk hard zijn en weinig kans hebben om te beschadigen door krassen of schilfers.

Moissanite heeft daarnaast een iets hogere thermische geleidbaarheid, waardoor het bestand is tegen hogere temperaturen.

Het is wel belangrijk om te vermelden dat beide edelstenen beschadigd kunnen worden door agressieve chemicaliën, zoals chloor, wat verkleuring of etsing van het oppervlak kan veroorzaken.

Hierdoor is het belangrijk om beide soorten edelstenen te beschermen tegen agressieve chemicaliën. Vermijd contact met chloor gevulde zwembaden en houd je sieraden schoon met milde zeep en water.

Ethiek

Als het gaat om ethische overwegingen, hebben zowel moissanite als lab diamant duidelijke voordelen ten opzichte van natuurlijk gedolven diamant.

Beide edelstenen worden in een lab gemaakt in plaats van uit de aarde gewonnen. Dit betekent dat ze niet alleen veel minder energie kosten om te produceren, maar ook dat het milieu wordt bespaard van onnodige schade.

Bovendien zijn ze niet geassocieerd met mensenrechtenschendingen en milieuschade die kunnen optreden bij natuurlijke diamantwinning.

Prijs

Tot slot hebben we de prijs, iets wat natuurlijk niet mag worden genegeerd. Moissanite en lab diamanten zijn beide populaire keuzes, maar hebben wel een duidelijk prijsverschil.

Moissanite is over het algemeen een stuk betaalbaarder, met prijzen rond de €50-€100 voor een steen van 1 karaat. Lab diamanten zijn daarentegen duurder, met prijzen tussen de € 1.000 en € 5.000 voor een steen van 1 karaat.

Dit verschil in prijs komt door factoren als het productieproces, de gebruikte materialen en de vraag naar de edelsteen.

Wanneer je dus wilt kiezen tussen moissanite en lab diamant, is het belangrijk om je budget in overweging te nemen. Beide opties zijn prachtig en veel mensen zouden het verschil niet eens opmerken.

De voor- en nadelen van moissanite en lab diamanten

Voor degenen die graag snel tot de kern van de zaak komen, hebben we een handige opsomming van voor- en nadelen samengesteld:

Voordelen van Moissanite:

 1. Betaalbaarheid: Moissanite is aanzienlijk goedkoper dan lab diamanten, waardoor het een geweldige optie is voor degenen die geen behoefte hebben aan het uitgeven van een fortuin voor sieraden.
 2. Duurzaamheid: Moissanite is een zeer harde en duurzame edelsteen die bestand is tegen dagelijkse slijtage. Het heeft een hardheidsschaal van 9,25 tot 9,5 op de Mohs schaal, wat het de tweede hardste edelsteen ter wereld maakt na diamant.
 3. Ethisch: Moissanite wordt in een laboratorium geproduceerd en heeft een veel lagere milieu-impact dan diamanten die worden gedolven.
 4. Verscheidenheid: Moissanite is verkrijgbaar in een breed scala aan ontwerpen en is beschikbaar in verschillende slijpvormen en maten, waardoor het gemakkelijk is om het perfecte sieraad te vinden.
 5. Moeilijk te onderscheiden: De meeste mensen kunnen het verschil tussen moissanite en diamant niet zien, wat door sommigen als een voordeel kan worden gezien omdat het hetzelfde uiterlijk als diamant biedt voor een fractie van de prijs.

Nadelen van Moissanite:

 1. Niet zo populair als diamant: Moissanite is niet zo bekend als lab diamant en heeft voor sommigen niet hetzelfde prestige.

Voordelen van lab diamant:

 1. Hardheid: Lab diamanten zijn net zo hard als gedolven diamanten met een hardheid van 10 op de schaal van Mohs, wat ze extreem duurzaam maakt.
 2. Milieu-impact: Lab diamanten worden in een laboratoriumomgeving geproduceerd en hebben een veel lagere milieu-impact dan gedolven diamanten.
 3. Kwaliteit: Lab diamanten zijn van dezelfde kwaliteit als gedolven diamanten en zijn geschikt voor hoogwaardige sieraden.
 4. Populariteit: Lab diamanten worden steeds populairder en meer geaccepteerd, waardoor ze prestige aan sieraden kunnen toevoegen.
 5. Prestige: Bezit van een diamanten sieraad geeft sommige mensen het gevoel dat ze een 'echt' sieraad bezitten. Hoewel lab diamanten net zo echt zijn als gedolven diamanten, kunnen sommige mensen lab diamanten als minder prestigieus beschouwen dan gedolven diamanten.

Nadelen van lab diamanten:

 1. Beschikbaarheid: lab diamanten zijn nog niet zo gemakkelijk verkrijgbaar als gedolven diamanten of moissanite, dus het kan moeilijker zijn om het juiste sieraad te vinden.
 2. Erkenning: sommige keurmerken en instellingen erkennen lab diamanten nog niet als volwaardige diamanten, dus het kan moeilijker zijn om de waarde van het sieraad te bepalen.
 3. Onduidelijkheid: sommige consumenten zijn zich misschien niet bewust van het bestaan van lab diamanten en kunnen verwarring ervaren over de verschillen met gedolven diamanten.
 4. Prijs: lab diamanten zijn over het algemeen veel duurder dan moissanite, ook al kunnen de twee door het grote publiek niet van elkaar worden onderscheiden.

Conclusie

Hoewel beide edelstenen sprekend op elkaar lijken, zijn er wel degelijk verschillen.

Moissanite biedt een betaalbare optie met een iets hogere sprankel dan lab diamanten, dankzij de hogere brekingsindex.

Lab diamanten worden echter als meer prestigieus beschouwd vanwege hun lange geschiedenis.

De keuze ligt dus bij jou. Kies je voor een betaalbare optie die zelfs nog ietsje meer sprankelt, of ligt je hart toch bij diamant?

Bij My Moissanite hebben we een grote selectie aan moderne moissanite sieraden, van elegante oorbellen tot prachtige moissanite verlovingsringen.

En voor wie iets unieks zoekt, bieden we ook de service om op maat gemaakte moissanite sieraden te maken.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je vragen hebt of een op maat gemaakt sieraad wilt aanvragen, we helpen je graag bij het vinden van het perfecte moissanite stuk.

Veelgestelde vragen:

Wat is beter: moissanite of lab diamant?

Dit is een subjectieve vraag, aangezien beide edelstenen erg op elkaar lijken, maar met een paar belangrijke verschillen. Moissanite wordt vaak gezien als een ethische keuze omdat het in een laboratorium wordt geproduceerd, is het betaalbaar, duurzaam en er is een breed scala aan beschikbare ontwerpen. Lab diamanten zijn daarentegen nagenoeg identiek aan natuurlijke diamanten, maar zijn vaak goedkoper.

Waarom zijn lab diamanten duurder dan moissanite?

Lab diamanten zijn duurder dan moissanite omdat het proces van hun productie complexer en kostbaarder is. Het kost meer energie en tijd om ze te maken, waardoor de prijs van lab diamanten aanzienlijk hoger is.

Kan iemand het verschil zien tussen moissanite en diamant?

Hoewel sommige experts het verschil tussen moissanite en diamant kunnen zien met behulp van een loep, is het voor de gemiddelde persoon vaak moeilijk om het verschil te zien.

Kan een juwelier zien of een diamant in een laboratorium is gemaakt?

Een getrainde juwelier kan misschien zien of een diamant in een laboratorium is gemaakt door deze onder een loep te onderzoeken en te zoeken naar specifieke kenmerken. Lab diamanten lijken echter steeds meer op natuurlijke diamanten, dus het is niet altijd een gemakkelijke taak.

Waarom zou je moissanite moeten kiezen in plaats van diamant?

Moissanite is een geweldig alternatief voor diamant omdat het veel betaalbaarder is en er ook een breed scala aan ontwerpen beschikbaar is. Het is met het blote oog niet te onderschijden van diamant. Bovendien wordt moissanite vaak gezien als een ethische keuze omdat het in een laboratorium wordt geproduceerd.

Waarom is moissanite nog niet zo populair?

Moissanite is nog niet zo populair omdat het een relatief nieuwe edelsteen is. Veel mensen kennen moissanite nog niet. Daarnaast zijn er ook mensen die de status van het bezitten van een echte diamant nastreven.

Kan de gemiddelde persoon moissanite van diamant onderscheiden?

Nee, de gemiddelde persoon kan moissanite niet van diamant onderscheiden. Dit komt omdat alleen een kenner het verschil kan zien, en zelfs dan hebben de meeste mensen moeite ermee.